Kuvat Kuusamo

Kilta-ilta 2.5.2024.

Kainuun Rajavartioston komentaja eversti Tuomas Laosmaa piti katsauksen tilanteesta EU:n ulkorajalla, sekä lähialueellamme. Katsaus oli todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Se herätti myös keskustelua paljon kysymyksiä yleisöltä. Esillä oli myös uutta valvontavälineistöä ja partiokohtaista kalustoa. Paikalla 22 kiltalaista.

Pilkkikilpailut 18.4.2024

Pilkkikilpailut pidettiin perinteisesti Leskelänjärvellä. Kilpailun voitti Kari Maikku, kuten edelliselläkin kerralla.

Rajakiltalaisia pilkkikisan jälkeen kahvittelemassa ja makkaran paistossa.
Lasse Karjalaisen suunnittelema ja tekemä kiertopalkinto rajakiltalaisten kalastuskisoihin.

Rajajoukkojen veteraani Veikko Aittakummun hautajaiset 16.12.2023.

Sodan ajan rajajoukkojen veteraani Veikko Aittakummun kukitettu arkku Kuusamon kirkossa. Veikko palveli jatkosodassa Rajajääkäripataljoona 4:ssä mm Syvärillä Juksovassa ja osallistui myös Lapin sotaan. Hän oli syntyjään luovutetulta alueelta Tavajärven Aittakummusta ja eli kunnioitettavaan sadan vuoden ikään.
Veikko Aittakummun arkkua lähdetään viemään Kuusamon kirkosta Nilonkankaan hautausmalle. Siunauksen toimitti Veikon pojanpoika, nykyinen kansanedustaja Pekka Aittakumpu Veteraaniseppelettä Kuusamon sotaveteraaneista olivat kantamassa Timo Pirttijärvi ja Matti Höbacka.

Kuusamon maanpuolustusjärjestöjen Jouluaaton kunniavartio.

Kuusamon Kilta osallistui yhdessä muiden maanpuolustusjärjestöjen mukana perinteiseen Jouluaaton kunniavartioon. Kuvassa Ari ja Aleksi Makkonen vuorollaan. Muita mukana olleita järjestöjä olivat: reaervinupseerit, reserviläiset, rauhanturvaajat ja maanpuolustusnaiset.

Vierailu Rovajärven ampumaleirille 18.11.2023.

Kuusamon Kilta vieraili Rovajärven ampumaleirillä yhdessä Koillismaan rauhanturvaajien ja Kuusamon reserviläisten kanssa. Matka taittui bussilla. Matkalle osallistui yhteensä reilut kaksikymmentä retkeläistä. Matkaan lähdettiin aamulla klo 06.00 Kuusamon linja-autoasemalta. Paluu illalla klo 18.00. Munkkikahvit oli tarjolla sotilaskodissa saavuttuamme perille, samoin myös iltapäivällä. Myös päivällisen nautimme ammuntojen seuraamisen välissä sotilaskodissa. Kirpeä pakkaskeli -15.

”Sotkussa” nautitun tulokahvien jälkeen vierailun isäntä majuri Jari Lukkari esitteli vierailun ohjelman ja yleisjärjestelyt.
Linja-autokuljetuksin/jalan siirryttiin seuraamaan tulenjohtopaikan toimintaa 1,8km päähän maalialueesta.Tuliasemiin oli etäisyyttä 17km.
Telahaupitsi 155mm siirtymässä tuliasemiin.
Telahaupitsi, lempinimeltään ”Moukari” tuiasemassa.

Rajavartiolaitoksen Perinnepäivä 18.8.2023 Somussalmella

Tilaisuus järjestettiin Suomussalmella hotelli Kiannon Kuohussa ja Teatteri Retikassa. Tilat ovat samassa rakennuksessa, joten järjestelyt sujuivat hyvin. Esitelmät pidettiin teatteri Retikassa ja kahvittelut, ruokailu ja iltajuhla hotelli Kiannon Kuohuissa. Järjestelyistä vastasi Kainuun Rajavartiosto.

Tutustumiset Raatteen Porttiin, Raatteen museovartioon sekä RVL:n toiminna/kalustoesittelyyn Raatteessa siirryttiin neljällä linja-autolla. Matkakin Raatteeseen oli mielenkiintoinen, siitä pitivät huolen mainiot oppaat. Ennen iltajuhlaa nopeimmat ehtivät vielä käydä kylpylän puolella saunomassa.

Perinnepäivät avasi ja tervetulosanat lausui Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara.

Tervehdykset tilaisuuteen toivat myös KR:n komentaja eversti Tuomas Laosmaa, RMVPY:n puheenjohtaja Tero Kaakinen, Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkinen, KR:n Killan Suomussalmen osaston kunniapuheenjohtaja Teuvo Saharinen. Todella mielenkiintoisen asiantuntijaluennon piti professori, tohtori Jukka Korpela Itä-Suomen yliopistosta aiheenaan ”Pähkinäsaari, eli vuoden 1323 rauha ja rajan synty”.

Kuusamon kiltalaisia Raatteen Portissa, talvisodanmonumentin edustalla. Vasemmalla Timo Mustonen, EskoTurkia, Hannu Jaakkola, Niilo Määttä, Väinö Teeriniemi. Perinnepäiville osallistui kahdeksan kiltalaista Kuusamosta.
Päästiin verestämään muistoja ”sotkukahveistakin”.
Iltajuhlan hotelli Kiannon Kuohuissa avasi RMVJPV:n puheenjohtaja Tero Kaakinen. Myös rajaoltermanni Jaakko Kaukanen lausui tervehdyksensä tilaisuudessa.
Iltajuhlaan ja coctail-tilaisuuteen osallistui runsaslukuinen henkilöstö. Kaikkiaan perinnepäiville osallistui n 170 hekilöä.
Musiikista vastasi ansiokkaasti Pohjois-Suomen maanpuolustussoittokunta

Rantaongintakilpailut Leskelänjärvellä 10.8.2023.

Kuusamon Killan rantaongintakilpailut pidettiin Leskelänjärvellä 10.8.2023, Kuusamon rajavartioaseman rannassa. Sää suosi ja sauna lämpesi.

Retki Oulangalle 1.6.2023.

Kuusamon Kilta teki retken Oulangalle. Retken aikana tukeuduttiin KR:n partiomajaan rajavyöhykkeellä, Oulanka-joen varrella. Puitteet olivat hienot. Kiitokset KR:lle ja Kuusamon rajavartioasemalle. Ilma oli kolea, mutta kuitenkin kuiva. Reissulla mukana 14 kiltalaista. Oppaana toimi KuuRvAs:n päällikkö kapt Veijo Karjalainen.

Partioonkin pääsimme. Monella oli mukavia muistoja ja juttuja tältäkin rajaosuudelta.
Herrasmieskisan kirjalliset kysymykset olivat laaja-alaiset ja vaativatkin. Mahollisesti jok
ku saattoi joutua jopa arvaamaan:). Muut tehtävät olivat pistooliammunta, tikanheitto, etäisyyden-, pituuden- ja painon arviointi.
Väinö Teeriniemi pistooliammunta rastilla
Kaarlo Kallunki putsasi pöydän ja vei voiton herrasmieskisassa ja ammunnassa. Kapt Veijo Karjalainen luovutti kiertopalkinnot.
Huoltokin pelasi. Makkaraa, nokipannukahvia, pullaa ja munkkia oli tarjolla. Savusauna ja perinteinen sauna lämpesivät. Veikko Palosaari ja Eero Nevala toimessa.

Pilkkikilpailut 22.4.2023.

Kuusamon Rajakillan pilkkikilpailut kisailtiin Leskelänjärvellä. Paikalla 14 mestaruutta tavoitellutta kiltalaista. Onnistuneista järjestelyistä ja huollosta vastasi Juha Hietala. Kala ei oikein ollut syönnillään. Kärkikolmikko erottui selvästi muista saaliin määrässä, kun taas loput eivät saaneet lainkaan eroa toisiinsa.

  1. Kari Maikku, reilu kilo saalista
  2. Lasse Karjalainen, vähän vajaa kilo saalista
  3. Timo Mustonen, n 300g saalista
Grillimakkarat, nokipannukahvit, omenapiirakka ja munkit maistuivat jutustelun lomassa
Niilo Määttä toimi saaliin punnitsijana. Lasse Karjalainen seuraa.

Kisan voittaja Kari Maikku otti vastaan Juha Hietalalta Killan kiertopalkinnon. Palkinnon on tehnyt Lasse Karjalainen.

Vuosikokous 23.2.2023

Kuusamon Rajakillan vuosikokous pidettiin Kuusamon rajavartioasemalla 23.2. kampanisukahvien kera. Paikalla 17 kiltalaista. Puhetta johti jo totuttuun tapaan puheenjohtajamme Timo Pirttijärvi.

Kilta-ilta 19.1.2023.

Vuoden ensimmäinen kilta-ilta pidettiin Kuusamon rajavartioasemalla. Helena Palosaari piti kuulijoiden mielenkiinnon yllä kertomalla mm sotienmme aikaisista puhdetöistä ja niiden merkityksestä. Puhdetyöt kattoivat käsitöistä ja tarve-esineistä aina taloihin asti. Lisäksi hän esitelmöi koulujärjestelmän haasteista sotien jälkeen, erityisesti syrjäseuduilla.

Jouluaaton kunniavartio sankarihaudoilla

Jouluaaton kunniavartiossa rajakillasta Timo Pirttijärvi ja Tapio Leväniemi

Vierailu Kuusamon lentoasemalla 1.11.2022.

Kuusamon lentoaseman päällikkö Sari Päivärinta kertoi Finavian toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Muistokilven kiinnitys Liikasen vanhalle vartioasemalle 30.9.2022.

Muistokilven kiinnittäjät: kiltaveljet Antti Leivo, Hannu Pitkänen, Timo Mustonen, Kari Saapunki, sekä kiinteistön nykyinen omistaja Timo Auvinen

KR:n Killan 60-vuotisjuhlat Kuusamossa 16.9.2022.

Päivä alkoi seppeleenlaskulla rajajääkäripataljoona 8:n muistomerkille Kuusamon rajavartioasemalla. Seppeleen laskivat KR:n killan puheenjohtaja Jorma Ipatti ja Kuusamon osaston puheenjohtaja Timo Pirttijärvi.

Päivän tilaisuuksiin osallistui n 40 kiltalaista.

Kuusamo-opistolla kapteeni Tapio Heiskanen piti todella mielenkiintoisen esitelmän saksalaisten vaiheista Kuusamossa sotavuosina. Hän on tutkinut asiaa kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on mm tutkinut saksalaisten sotapäiväkirjoja tapahtuneesta, sekä haastatellut saksalaisia sotaveteraaneja, jotka taistelivat Kuusamon suunnalla.

Iltajuhlat Kuusamo-opistolla

Juhlaväkeä

Muistokilvet Pukarin ja Riekin vanhoille rajavartioasemille 27.8.2022.

Mato-ongintakisat 11.8.2022

Rajakiltalaisia mato-ongintakisan jälkeisissä tunnelmissa makkaran paistossa ja kahvin juonnissa Kuusamon rajavartioaseman remontoidun rantasaunan lämpiämistä odottelemassa.

Muistokilven kiinnitys Ölkyssä

Vanhan Ölkyn rajavartioaseman muistokilven kiinnittäjät: Kari Maikku, Markku Hirvonen ja Väinö Teeriniemi

Muistokilpien kiinnityksiä 5.8.2022

Mukana Timo Pirttjärvi, Ari Makkonen, Elja Kemppainen, Aimo Niikkonen, Niilo Määttä, Timo Mustonen ja Lasse Karjalainen

Kuntijärven vanhempi rajavartioasema. Toiminnassa 1940-1956. Kuvassa oikealla nykyinen omistajapariskunta Aarre ja Riitta Tuomainen.
Kuntijärven uudempi rajavartioasema ja siellä palvelleita rajamiehiä. Toiminnassa 1956-1995.
Rajakiltalaisia Paljakan vanhemman rajavartioaseman edessä muistokilpi kiinnitettynä. Vartioasema toimi näissä tiloissa 1948-1952
Paljakan rajavartioasemalla palvelleet Timo Mustonen ja Elja Kemppainen uudemman vartion portailla. Vartioasema toimi näissä tiloissa 1952-2010

Kuusamon rajakillan retki Sarvikivelle 10.6.2022

Matkalle osallistui 19 kiltalaista. Matkaa taitettiin bussilla. Kuljettajana toimi puheenjohtaja Timo Pirttijärvi.

Matkalla pysähdyttiin partisaanien uhrien muistomerkillä Kurvisessa.

Entisen Kurvisen rajavartioaseman seinään muistolaatan kiinnittivät Kaarlo Kallunki ja Timo Pirttijärvi. Kallunki palveli Kurvisessa 19 vuotta ja Pirttijärvi 8 vuotta.

Retkeläisiä entisen Kurvisen rajavartioaseman pihalla
Kuusamon ja Suomussalmen rajalla Rm 757:lla (Sarvikivi) joukkoomme liittyi kiltalaisia Suomussalmelta. Heidän mukanaan myös Raja-ja Merivartiojoukkojen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Tero Kaakinen (ev.evp), kuvassa keskellä.
Sarvilammen partiomajalla nautittiin kahvit ja pientä purtavaa. Savusauna ja perinteinen sauna olivat lämpimänä. Paisrtettiin makkarat. Tero Kaakinen kertoi yleiseisiä asioita Raja-ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen toiminnasta.

Kuusamon rajakillan vuosikokous 11.4.2022.

Kuusamon rajakillan vuosikokous pidettiin Kuusamon seurakuntatalolla 11.4.2022. Kokouksen puheenjohtajana toimi Timo Pirttijärvi. Paikalla 25 jäsentä. Koronaviruksen vuoksi maskit ja etäisyydet edelleen käytössä.

Käynti vanhrvja Olli-Pekka Sahin muistomerkillä Hepolammella 9.11.2021

Kuusamon rajakiltalaiset ja Kuusamon rajavartioaseman edustajat kävivät vanhrvja Olli-Pekka Sahin muistomerkillä Hepolammella sytyttämässä muistokynttilät. Olli-Pekan menehtymisestä työtehtävissä tuli 9.11. kuluneeksi viisi vuotta.

Kuvassa vasemmalta: Kari Saapunki, Timo Pirttijärvi, Juha Hietala ja Timo Mustonen
Partio matkalla

Vierailu Kuusamon kaupungintalolla 3.11.2021

Kuusamon rajakilta vieraili Kuusamon kaupungintalolla 3.11.2021. Kaupunginjohtaja Jouko Manninen kertoi Kuusamon kaupungin kuulumisia. Kahvit juotiin kuuntelun lomassa.

Tilaisuuden päätteeksi Kuusamon Killan puheenjohtaja Timo Pirttijärvi luovutti Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manniselle Perinneyhdistyksen logolla varustetun termospullon.

Kuusamon rajakillan vuosikokous 2.9.2021.

Kuusamon rajakillan vuosikokous pidettiin seurakuntatalolla 2.9.2021. Paikalla 17 jäsentä. Koronavirustaudin vuoksi kasvomaskit ja turvaetäisyydet edelleen käytössä.

Luutnantti (Evp) Aimo Niikkonen sai Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen myöntämän Kultaisen Ansiomerkin nro 52. Merkin luovutti Kuusamon Killan puheenjohtaja Timo Pirttijärvi.

Kuusamon rajan kasarmirakennuksen muistokilven kiinnitystilaisuus 21.3.2021.

Rajavartiosto luopui rakennuksesta hieman yli kymmenen vuotta sitten. Kilpeä olivat kiinnittämässä toimitusjohtaja Petri Eskelinen Hotel&Hostel Goiglosta, Kuusamon rajavartioaseman päällikkö Veijo Karjalainen sekä Timo Pirttijärvi ja Kari Saapunki KR:n Killan Kuusamon osastosta. Koronasta johtuen tilaisuus pidettiin pienellä joukolla kokoontumisrajoitukset huomioiden.

Jouluaaton kunniavartio Kuusamon sankaripatsaalla

Kuusamon osasto osallistui kahdella partiolla maanpuolustusjärjestöjen Jouluaaton kunniavartioon Kuusamon sankaripatsaalla. Kuvassa Juha Kyrönkari ja Tapio Leväniemi

Rajakillan syysjotos 5.-6.9.2020 Kärpänkylässä

Rajakillan syysjotos Kuusamossa järjestettiin 5.-6.9. 2020 Kärpänkylässä Veteläisen Veikon kotipaikalla. Mukaan oli uskaltautunut koronasta huolimatta 9 kiltaveljeä.

Jotoksen yhteydessä pidetyn herrasmieskisan voitti Eero Nevala ja hän voitti myös Killan ampumamestaruuden.

Kuusamon osaston vuosikokous 6.2.2020 Kuusamon rajavartioasemalla.

dav

Raja-ja merivartiojoukkojen perinneyhdistys on myötänyt hopeisen ansiomerkin 22.11.2019 Kuusamon osaston sihteerille Juha Kyrönkarille. Ansiomerkin hänelle luovutti Kuusamon osaston puheenjohtaja Timo Pirttijärvi.

Pöytästandaari on myönnetty 21.3.2019 Kuusamon osaston pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Paavo Paloniemelle, sekä kultainen ansiomerkki pitkäaikaiselle aktiiville Eero Nevalalle.

Vanhrvja Olli-Pekka Sahin muistolaatan paljastus 6.9.2017 Hepolammella

Paikalla oli omaisia, Kuusamon rajavartioaseman henkilöstö, sekä KR:n Killan Kuusamon osaston henkilöstöä.
Muistokivelle omaiset asettivat kynttilöitä ja kukkia.
Muistolaatan pystyttivät yhdessä Kuusamon rajavartioaseman- ja KR:n Killan Kuusamon osaston henkilöstö.
Tilaisuuden ruokailu järjestettiin Kelkkasaaren partiomajalla.
Ruokailun jälkeen oli mahdollisuus tutustua RVL:n helikopteriin. Se kyllä kiinnostikin paikalla olleita.